İş

TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan: Yeni yönetimle ekonomik istikrarın kısa sürede sağlanmasını temenni ediyoruz.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) 2023 yılının ilk Yüksek İstişare Kurulu (YİK) toplantısı gerçekleştirildi. Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, görüşme öncesi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüklerini söyledi. ekonomiEn kısa zamanda ekonomik istikrarın sağlanmasını ve ülkenin yeniden hızlı ve sağlıklı büyüme patikasına girmesini temenni ediyoruz” dedi.

Sabancı Center’da gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmalarını TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan yaptı. Konuşmaların ardından Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası toparlanma konulu panel düzenlendi. Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın liderliğindeki panelde; Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Ülke Müdürü Arvid Tüerkner, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Lideri Hikmet Çinçin ve akademisyen Doç. Dr. Ümit İzmen yer aldı.

Toplantıda konuşan Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Göstergeler, ekonomimizin muhtemelen son 10 yılın en sorunlu döneminden geçtiğini gösteriyor. Buna bağlı olarak ihracat geriliyor, cari açık artıyor, net rezervler artıyor. Negatife dönüyor, bütçe açığı büyüyor, hayat pahalılığı satın alma gücünü düşürüyor, Yüksek enflasyon bilançoları bozarak işlem maliyetlerini artırıyor, mevduat ve kredi faizleri yükseliyor, Politik faiz düşük olmasına rağmen yatırımlar canlanmıyor, TL değer kaybediyor, yabancı yatırımcı gelmiyor, uzun zamandır ilk kez “ikiz açık” yaşıyoruz.

“AÇIK VE SAMİMİ BİR TOPLANTI OLDU”

Görüşme öncesinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüklerini belirten Özilhan, şöyle devam etti:

“Arka arkaya sıraladığımızda sorunlu bir tabloya işaret etse de bu konular analizsiz değil. Yeter ki sorunun kaynağını gerçek olarak tespit edelim ve buna göre bir politika setini şeffaf ve zamanında uygulayalım. Bu çerçevede Başkan Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanlığımıza hoş geldiniz diyor, Sayın Bakanımız Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ı tebrik ediyor, görevlerinde başarılar diliyoruz. yeni ekonomik yönetim ile kısa sürede ekonomik istikrarın sağlanacağını ve ülkenin yeniden hızlı ve sağlıklı bir büyüme patikasına gireceğini şimdiye kadar yapılan açıklamalar doğrultusunda oldukça prestijli bir ekonomik programın hazırlanması ve duyurulması, piyasalarda liyakat ve güveni ön planda tutan kilit kurumların atanması ve başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomi politikalarının şekillenmesinde etkili olan kurumların temel görev tanımlarına uygun bir çalışma düzeninin oluşturulması çıkış noktasında büyük fayda sağlayacaktır. bu durumun . Toplantı öncesi bugün TÜSİAD yönetimi olarak Sayın Mehmet Şimşek ile görüştük. Ekonomik duruma ilişkin tespit ve önerilerimizi Sayın Bakanımızla paylaştık. Açık ve samimi bir görüşme oldu. Sayın Bakanımızın çalışmalarını tamamladıktan sonra ortaya koyacağı ekonomik programın makroekonomik istikrara katkı sağlamasını bekliyoruz.”

“TÜRKİYE EKONOMİSİNİN ZORLUKLARINI DEĞERLENDİRMEK İÇİN ÜÇ AYAKLI BİR PROGRAM GEREKLİDİR”

Türkiye ekonomisinin sorunlarının çözümü için 3 ayaklı bir programa ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özilhan, “Bu üç ayak makroekonomik istikrar, yapısal reformlar ve hukukun üstünlüğüdür. Bu üç konuya aynı anda başlamak gerekiyor. bu durumda her biri oburlarının aktivitesini artıracak ve sorunları daha kısa sürede çözecektir.Daha az maliyetle çözmek mümkün olacaktır.Öncelikle makroekonomik istikrarı sağlamakla başlamak gerekiyor.Şeytanla uğraşmak Enflasyonun düşürülmesi ve TL’ye olan güvenin yeniden tesis edilmesi birinci önceliğimizdir.Ancak enflasyonla mücadelenin yolu TL’nin değer kazanmasını sağlamak değildir.İthalatı ucuzlatmak, ihracatı değerlendirmek ister istemez dış açığı yükseltir.Sonrasında içinden geçtiğimiz süreç 2001 krizi bize bu dersi yeterince öğretti, bu nedenle yurt dışından para girişi olması durumunda TL’de beklenen değer kaybının önüne geçip döviz akışının piyasaya bırakılması yerine, aslında zayıflayan Merkez Bankası rezervlerini kullanıyoruz. tahkim edilmesi gerekir. Temel amaç enflasyonla mücadele etmek iken, sıkı para politikası tercihleri ​​büyümede istenmeyen bir yavaşlamaya ve yaşam standartlarında bozulmaya yol açmamalıdır. Maliye politikası burada devreye girmeli” dedi.

“HEM CARİ HEM BÜTÇE AÇIĞI VERİYORUZ”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “Demokratikleşme, hukukun üstünlüğü, cinsiyet eşitliği ve eğitim reformu gündemimizin değerli konuları. iklim değişikliği ve dijital dönüşüme hazır olmak.Bu konular,Bugünümüzü olduğu kadar geleceğimizi de doğrudan belirleyecek olsa da daha acil konular gündemi dolduruyor.Önce ekonomi geliyor.Göstergeler ekonomide önemli bir tabloya işaret ediyor.Artık elimizde hem cari açık hem de bütçe açığı… İkili açık çözülmesi zor bir denklem oluşturuyor.Finans sektörünün temel işlevi olan kaynakların rasyonel dağılımını yerine getirmekte zorlanmasının sonuçlarını hepimiz yaşadık. Gösterge faiz oranı, reel sektörün krediye erişimi giderek zorlaştı Ticari kredilerdeki artış oranı enflasyonun oldukça altına indi. Finansmana erişim sorunu yatırımları baskılamıştır. Fiyatların ekonominin gerçeklerini yansıtmaması özel şubenin risk ve getirisinin hesaplanmasını zorlaştırdı. Bu durum yatırım kararlarında gecikmelere, yeni istihdam yaratma kapasitesinin azalmasına ve büyümenin zayıflamasına neden oldu.

“BAKAN ŞİMŞEK’İN AKILCI POLİTİKALARA DÖNÜŞ YÖNÜNÜ GÜÇLENDİRMESİNİN ÖNEMLİ BİR ADIM OLDUĞUNA İNANIYORUZ”

Tüketimdeki artışın yerli üretimdeki artıştan ziyade ithalatla karşılandığını vurgulayan Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aslında büyüme rakamları ve bunu takip eden sanayi üretimi ve dış ticaret verileri de bu durumu gösteriyor. Üretim-tüketim açığı 2021’in ilk çeyreğinden itibaren açılıyor. 2023’ün ilk çeyreğinde sektör yüzde 0,8 küçüldü. yıllık yüzde 16.2 iken tüketim yüzde 16.2 oldu. bu durumu aşmak için para ve maliye politikalarının değişmesi gerekiyor. mali kısmın düzgün işlemesi çok değerli. yeter ki finans sektörü sağlıklı ve kendi fiyatlamasını yapabilsin. Reel sektör sağlıklı olacak.İzlenecek politikalar reel kesimin olağan yollarla finansmana, üretime ve bu kapsamda Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e ve Merkez Bankası Başkanı’na başarılar diliyorum. Hafize Gaye Erkan görevlerinde, Bakanın da ifade ettiği gibi hızlı sonuç verecek kolay analizler veya prosedürler olmasa da şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda kuralcı politikalara bağlı kalınması bu zorluğun aşılmasına yardımcı olacaktır. ekonomide durum. “

– İstanbulcardakajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu