Ekonomi

‘Ne olursa olsun, kur artmasa da!’

Döviz Korumalı Mevduat’taki şirketler için kapsamın genişletilmesi, ekonomi uzmanlarının eleştirilerine konu oldu. Bu kararın “döviz yükseldikten sonra seçime kadar ne olur” mantığıyla alındığına dikkat çeken uzmanlar, bugünü kurtardığını ancak sorunun ertelendiği yorumunu yapıyor.

Ekonomimin yazarı Alaattin Aktaş, hükümetin dövizi baskı altına almak için KKM ile oynamasının sonuçsuz kaldığına değinerek, döviz tevdiat hesaplarındaki düşüşe dikkat çekti. Aktaş, “Ne olursa olsun kur artmasa da!” başlıklı yazısında KKM’nin hazineye maliyetini şöyle anlattı:

“Ama yapılabilecek başka bir şey yok:

‘KKM ne kadar artarsa ​​artsın, sorun büyürse bugünü kurtarıyoruz…’

Dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz:

‘Yeter ki seçime kadar parayı burada tutabilelim…’

Maliyete bak!

Hazine’den kur korumalı mevduat için ne kadar fark ödendiğini ay ay izleme şansı bulduk ve 2022’de toplam ödemenin 92.5 milyar lira olduğunu biliyorduk. Merkez Bankası’nın üstlendiği miktar nedense üstü kapalı tutuldu. O miktar da ortaya çıktı. Ancak Merkez Bankası’nın üstlenmek zorunda olduğu yük kamuoyuna açıklanmadı. Bankanın 2022 yılı faaliyet raporundan elde edilen bilgiler, kur korumalı mevduatın Merkez Bankası üzerindeki yükünün 89 milyar lira olduğunu ortaya koydu.

Hazine’den 92,5 milyar lira, Merkez Bankası’ndan 89 milyar lira; toplam 181.5 milyar lira!

Para birimi tasarruflu mevduat başvurusundaki son tarih, başlangıçta öngörülen tarih olan 2022’nin sonunda sona erecekti. Ancak özellikle döviz kuru ile ilgili endişeler varken KKM’yi bu kadar ani bitirmek mümkün değil. Bu nedenle süre bu yılın sonuna kadar uzatılmıştır.

Cumhur İttifakı’nın seçimi kazanması durumunda yeni uzantıların gündemde olması şaşırtıcı olmayacaktır.

Millet ittifakının bu konudaki durumu çok açıktır. Yeni hesap açılmayacak, mevcut hesaplar vadesi geldiğinde kapatılacaktır. Normalde bunun yapılabilmesi için dövizde hızlı bir yükseliş olmayacağına dair inancın oluşturulması gerekir. Aksi halde KKM’den çıkan paranın dövize gitmesi ve bunun yaratacağı sorunların çok can sıkıcı olması kaçınılmazdır.

DTH çözülmeye devam ediyor

DTH’den çıkış, DTH’ye çeviren KKM’deki faizi serbest bırakması ve bankaların yüzde 30’lara varan faiz oranlarının etkisiyle devam ediyor.

Merkez Bankası verilerine göre yurt içi yerleşiklerin döviz depo hesapları 17-24 Mart haftasında 1 milyar 665 milyon dolar azaldı. Bu azalışın 996 milyon doları gerçek kişilerin, 669 milyon doları ise tüzel kişilerin hesaplarındaki azalmadan oluştu.

Dün olduğu gibi dövize çeviren KKM’ye yüksek faizler verildiği ve şirketlere yeni fırsatlar verildiği için döviz hesaplarının daha da düşmesi çok normal.” (HABER MERKEZİ)

kocakoy-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu